Praktijk Zenmotion, Rust in Beweging

Hallo, mijn naam is Tom Rademakers. Ja, inderdaad er veranderde iets, alleen maar door een uur Taiji en Qigong. De daarop volgende week was ik wederom van de pijn, die vrijwel geheel mijn dagelijks leven beheerste, af. Ik besprak dit met mijn Taiji lerares en zij adviseerde mij om Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) te gaan studeren om zo de fijne kneepjes van deze bijzondere Chinese bewegingsvormen nog beter te leren beheersen. Ik ben begonnen met de BOCAM-opleiding te Tilburg, Taiji en Qigong zijn onderdeel van deze opleiding evenals Oosterse massage, meditatie, acupressuur en voeding volgens de 5 elementen. Daarna ben ik me verder gaan specialiseren in Qigong aan de Tao Chi Qigong Academy in Den Haag en ben bevoegd Qigong en Taichileraar. Sindsdien beoefen ik dagelijks Qigong en Taiji en ben helemaal pijnvrij. Ik heb mijn basis lerarendiploma zelfverdediging (Pangamot) behaald en geef zelfverdedigingslessen aan meisjes en vrouwen. Wat 10 jaar geleden vrijwel ondenkbaar zou zijn geweest is nu werkelijkheid. Zo is bij mij het plan ontstaan een eigen praktijk "Zenmotion, Rust in Beweging" te starten om mensen te helpen die dagelijks tegen zowel geestelijke als mentale ongemakken aanlopen en probeer ze zo weer te leren leven vanuit hun eigen kracht. Niet alleen met Chinese bewegingsvormen, maar ook met massage en voeding. Momenteel volg ik een opleiding tot Jing Luo therapeut aan de Wellness Academie in België.

 

Taiji wat is het en wat doet het?

Tai chi is oorspronkelijk een vechtsport uit China en heeft zich ontwikkeld uit de Shaolin-chuan (kung fu). Later is tai chi uitgegroeid tot een bewegings- en gezondheidsleer die wereldwijd inmiddels door miljoenen mensen wordt gewaardeerd. De vloeiende, cirkelvormige bewegingen trainen alle spieren, waarbij de geest tot rust komt. 

Qigong wat is het en wat doet het?

Qigong, ook wel Chi Kung en Chi Gong genoemd, bestaat uit twee Chinese karakters: Qi (气) en Gong (功).
Qi betekent levensenergie en Gong betekent oefening, werken of arbeid. Qigong (uitspraak: tsjie koeng) betekent het werken met energie, oftewel het werken aan je energiehuishouding om de gezondheid en welzijn van lichaam en geest te verbeteren. Qigong draait om het cultiveren en beheren van je energie (levenskracht) en kun je daarom ook wel omschrijven als energiemanagement. Je hebt ook medische Qigong welke zich richt op bepaalde ledematen, organen of een combinatie. Zo bestaat er Qigong voor oren (tinnitus) en ogen, specifieke Qigong oefeningen voor de rug etc.

Combinatie Taiji en Qigong.

Bij zenmotion bestaat de mogelijkheid om een combinatie les te volgen, maar ook bestaat de mogelijkheid om aparte Taichi- en Qigonglessen te volgen. Een Taichiles richt zich echt op Taiji waarbij diverse Yangvormen worden aangeleerd, evenals een stok- en zwaardvorm. Een Qigongles richt zich alleen op Qigong met aan het eind een klein stukje Taichivorm.