TuiNa massage


TuiNa en Osteopathie

In China wordt TuiNa gebruikt bij klachten waarvoor men hier in het Westen Osteopathie, Chiropractie, Fysiotherapie en sportmassage gebruikt. 

Bij TuiNa maak ik gebruik van verschillende technieken. Hierdoor wordt de energie gestimuleerd, afgeremd of geharmoniseerd. Elke behandeling wordt daarom steeds aangepast aan je gesteldheid van dat moment. Naast massage en acupressuur zet ik indien nodig ook verwarmende moxa in, of cupping

Niet alleen de spieren en spiergroepen worden behandeld en losgemaakt, ook verbetert TuiNa de doorstroming in de meridiaan- of energiebanen door het hele lichaam. Hierdoor kan een behandeling heel klachtgericht werken, of juist ter voorkoming van (verergering van) klachten.

Een TuiNa behandeling kan worden uitgevoerd op de rug, het hoofd, de buik, armen en benen en combinaties daarvan

Moxa behandeling

Moxa behandeling is een onderdeel uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het heeft een verwarmende werking. Een sigaar van moxa wordt boven het lichaam, boven een acupunctuur punt gehouden om het  te verwarmen en zodoende meer energie te geven.

Cupping

Cupping is een techniek waarbij bolle glazen, vacuüm worden gezogen op de huid met behulp van een pomp. Het wordt naast de TuiNa massage gebruikt om bloed te bewegen en wordt o.a. ingezet bij stagnaties (pijn) aan spieren (spierknopen), arm-, nek- en schouderpijn en pijn aan de onder- en bovenrug, maar ook bij verkoudheid en astma.

De te behandelen plek wordt ingeolied en gemasseerd waarna de glazen bollen vacuüm worden gezogen op specifieke plekken op het lichaam worden geplaatst. Dit kan op pijnlijke plekken gebeuren of op acupunten/meridianen. Soms worden ze ook over de huid verschoven. Op plekken waar de stagnatie groot is / veel afvalstoffen zijn, verschijnt een rode plek. De kleur van de plek en de periode waarna deze verdwijnt geeft de mate van de stagnatie aan. Dit kan zijn van licht rood tot diep paars en de plek kan binnen enkele uren verdwenen zijn of nog verschillende dagen zichtbaar blijven.

Daar de poriën geopend zijn, is het noodzakelijk om binnen 24 uur na een behandeling de behandelde plek goed af te dekken en tocht te vermijden.