Wat biedt de Traditionele Chinese voedingsleer (TCV)?

In de TCV wordt gekeken of je lichaam de voedingsstoffen uit eten wel goed opneemt en verwerkt! Er worden relaties gelegd tussen kleur, vorm en smaak. Maar ook tussen tijdstip, klimaat en seizoen en natuurlijk de verwarmende en koelende werking van voedingsstoffen. Van welke factoren hangt goed eten voor een persoon nu af?

  • familieachtergrond
  • stofwisselingstype
  • ziekte of klachten (heden en verleden)
  • gebruik medicijnen
  • je eet-, slaap- en beweegpatroon
  • leefklimaat
  • geestelijke instelling

Volgens de Chinezen zijn 400 ziektes te verdrijven door het juiste voedsel! Om te leven en gezond te blijven speelt de energie uit voeding een hele belangrijke rol:

  • het spijsverteringskanaal neemt voedingsstoffen uit eten en drinken op
  • de luchtwegen voegen er zuurstof aan toe
  • de lever verspreidt de voedingsstoffen en de uit het eten vrijgekomen energie over het lichaam
  • in tijden van stress, ziekte en onvoldoende eten springt de reserve-energie bij

De reserve-energie, je persoonlijke batterij, zit opgeslagen in de nieren en deze reserves worden tijdens het slapen en door gezonden voeding weer aangevuld. Onze organen en bloed, lymfe en zenuwstelsel worden op deze manier gevoed, opgebouwd en hersteld? Ook beweging, warm houden, transformatie en het uitscheiden van afvalstoffen wordt op deze manier verzorgd. Veel klachten en ziekten kun je voorkomen door te weten of je leeft en eet naar je element en conditie.

 

Voeding en het ontstaan van ziektes

De meeste mensen scheppen ziekte door maar een of twee voedingsmiddelen in extreme mate en dagelijks te veel te gebruiken. Het lichaam probeert zich zoveel en zolang mogelijk aan te passen, totdat het verzadigd is en ziekte vertoont bijvoorbeeld door het dichtslibben van aders, vorming van stenen, tumorvorming, eelt, infecties en ontstekingen en nog veel meer als gevolg van te veel aan Yin of Yang voedsel. Enkel het advies om geen kaas, melk, vlees en chocolade te eten kan een yang kankerpatiënt het leven redden! Klassieke behandelingen, zoals chemo, chirurgie en bestraling, zijn vaak noodzakelijk om de oorspronkelijke tumor weg te halen, maar onvoldoende om de patiënt te behoeden voor uitzaaiingen. Echt genezen van ziekte gebeurt door essentieel veranderingen door te voeren in je voedingspatroon.