Voeding bij kanker volgens TCG

Omega 3 in vis, schaal- en schelpdieren verdwijnt met 30% na invriezen, koken, bakken of grillen.

 

Gebruik de meest Yinne manier van koken om omega 3 te sparen, dus stomen of langzaam stoven in de oven.

Balans

Ons fysiologisch evenwicht is sterk afhankelijk van het evenwicht tussen omega 3 en 6 vetten in ons lichaam, en dus wat we eten.

YIN (omega 3)

  • houdt ontstekingen        in bedwang
  • houdt het bloed vloeibaar
  • houdt de celgroei in bedwang

 

YANG (omega 6)

  • geeft ontstekingen
  • stolt het bloed
  • stimuleert de celgroei

 


Kurkuma

Kurkuma of geelwortel is de meest ontstekingsremmende stof!

  • werkt angiogenese tegen.
  • kan de kankercel doen sterven (apoptose).
  • remt de groei van kankercellen.

Kruisbloemigen

Koolsoorten bevatten zeer krachtige kankerwerkende stoffen. (sulforafaan en indol-3 ).

 

  • breken kankerverwekkende verbindingen af.
  • bevorderen apoptose.
  • blokkeren angiogenese.

Apoptose en angiogenese

Apoptose is het doden van de kankercel.

 

Angiogenese vindt plaats wanneer voeding kankercellen uithongert en dus de aanmaak van nieuwe vaten remt, zoals het fytonutriënt EGCG uit groene thee en Sojabonen, deze bevatten de stoffen daidzeïne en genisteïne. Deze stoffen  remmen ontstekingen en kanker (angiogenese) en werken vooral tegen borst- en prostaatkanker.

 

Zo zijn er voedingsmiddelen die angiogenese** bevordert en voedingsmiddelen die apoptose bewerkstelligen. Zie hierboven.

 

** Angiogenese is de vorming van nieuwe bloedvaten. Om te groeien heeft een tumor nieuwe bloedvaten nodig, die de noodzakelijke voedingsstoffen aanvoeren. Zonder angiogenese kunnen tumoren slechts een paar millimeter groeien. Dus: de isoflavonen in soja blokkeren, net als de fytonutriënt EGCG van groene thee de angiogenese.