Dermatologie

In Westerse landen heeft 25% van de bevolking te maken met huidproblemen. De meeste hiervan zoeken geen medisch advies. Twee derde van de gevallen die wel medisch advies zoeken bestaat uit de volgende huidziekten: eczeem, bacteriële en virale infecties, schimmel-infecties en acne.

 

De sociaal-emotionele kant van huidaandoeningen is vaak groot. De huid is immers het grootste en meest zichtbare orgaan van de mens. Er is zelfs een naam voor in de reguliere geneeskunde: de “Dermapsychologie". Die behandeld zowel huidaandoeningen die psychische klachten kunnen geven als psychische klachten die huidaandoeningen veroorzaken. Denk aan medicatie-bijwerking of stresskrabben.

 

De meeste dermatologen in ziekenhuizen houden tegenwoordig de kwaliteit van leven van hun patiënten middels vragenlijsten in de gaten, hiermee een mooie brug slaand naar de holistische visie van de TCM-therapeut.

 

Huidaandoeningen worden van oudsher bij voorkeur met kruiden, zowel intern als extern (met name topisch) toegepast. Acupunctuur, massage, voeding, cupping, Moxa zijn hierbij altijd ondersteunend ingezet.