Voeding….. 

Wist je, dat een artsenopleiding 6 jaar duurt en dat ze in deze zes jaar slechts 29 uur voedingsleer krijgen? 

Dat voeding belangrijk is weten we allemaal, maar handelen we er ook naar?

De primitieve mens was een jager die de hele dag bewoog. Hij at voornamelijk knollen, bladeren, planten, zaden, bessen, eieren en af en toe vlees of vis. Dit allemaal zo vers mogelijk. Snel verteerbare koolhydraten bestonden nog niet. Zelfs het zoete fruit van tegenwoordig werd niet genuttigd.

In de loop der eeuwen is veel gewijzigd in het voedingspatroon. Helaas is daarmee ook de gezondheid achteruitgegaan. Er is nog een aantal bevolkingsgroepen zonder westerse ziekten. We hebben ongetwijfeld allemaal weleens gehoord van de “Blue Zones?” (Ikaria, Griekenland, Okinawa, Japan, Nicoya, Costa Rica, Sardinië, Italië en Loma Linda, USA). Hier worden de mensen gezond oud tot wel boven de 100 jaar. Dit komt voornamelijk door het voedingspatroon en het voldoende bewegen. Een goede bewegingsvorm is bijvoorbeeld Taichi of Qigong. Regelmatig sporten, met name die sporten die de nadruk leggen op coördinatie en elegantie versterken de leverfunctie. Buiten de Blue zones zijn er echter nog een aantal bevolkingsgroepen waarin de mensen mede door hun voedingspatroon een hoge leeftijd bereiken.

We zullen ze eens gaan bekijken.

 

De Abchaziërs uit de Kaukasus bijvoorbeeld. Het voedingspatroon van deze bevolkingsgroep bestaat uit:

Eiwitarme voeding

Weinig vlees, geen vis

Vooral groeten, fruit, noten en volkorengranen

Beetje kaas, gefermenteerde zuiveldrank

Nog geen 2000 kcal per dag.

 

Het voedingspatroon van de Vilcabamba’s uit Ecuador is bijna helemaal vegetarisch.

Granen, groenten, fruit, zaden, noten, bonen, eieren

Alles ongeraffineerd

Ongeraffineerd plantaardig vet

Alleen bij feesten vlees

Geen zuivel, af en toe verse kaas

Weinig kcal.

 

Ook het voedingspatroon van de Hunza’s uit Pakistan is bijna volledig vegetarisch.

Granen, groeten, fruit, zaden, noten, bonen

Veel vers of gedroogd fruit

Volkorentarwe, gerst, boekweit en zaden

Bladgroenten, aardappels, wortels, knollen, erwten, gekiemde peulvruchten

Verse (karne)melk, wat kaas en weinig geklaarde boter

Veel lijnzaad, weinig vlees, geen thee, rijst, suiker of eieren

Rauw voedsel of slechts kort verhit voedsel.

 

Het voedingspatroon van de Okinawa’s uit Japan (Blue zones) bestaat uit slechts 1800 kcal per dag.

Grotendeels plantaardig

Dagelijks 700 graag groenten en 100 gram fruit

Eiwitarme voeding, slechts 15% in de vorm van eiwitten

Hoofdzakelijk plantaardige eiwitten.

 

Wist je:

De mensen uit Okinawa die naar Brazilië verhuisden, verloren hun gezondheid. De jonge generatie Okinawa’s neemt een heel andere leefstijl aan. Ook hun gezondheid gaat hard achteruit. Dit zien we ook bij de andere bevolkingsgroepen. De genen zijn dus niet verantwoordelijk voor de gezondheid van deze volken.

 

Bovengenoemde bevolkingsgroepen krijgen slechts een gering aantal calorieëën binnen. Uit onderzoek is gebleken dat beperking van calorieën (1670 kcal per dag), waarbij men let op de juiste bouwstoffen, een aanzienlijke verlenging van het leven en kwaliteitsverbetering tot gevolg heeft. Beperking van calorieën verbetert de weerstand ofwel de immuniteit, doordat sprake is van een ruime toename van de T-lymfocyten. Dit zijn witte bloedcellen die een onderdeel van ons afweersysteem zijn. Calorierestrictie zorgt ook onder meer voor een lagere bloeddruk, optimale schildklierwerking en betere hartfunctie. En vermindert de kans op kanker en vorming van vrije radicalen.

Een Chinees gezegde luidt: de beste dokter staat in de keuken.