CVS Chronische Vermoeidheidssyndroom

Het chronisch vermoeidheidssyndroom komt steeds vaker voor in Nederland.

Wanneer iemand langer dan een half jaar last heeft van voortdurende, onverklaarbare vermoeidheid kan er sprake zijn van het Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS). Deze vermoeidheid kan gepaard gaan met: geheugen- of concentratieverlies, zere keel, stramme spieren, pijnlijke gewrichten, hoofdpijn of andere pijnen, slaapstoornis, verlies van eetlust, opgezette lymfeklieren in armen of nek.

 

Volgens de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunde) zijn het vooral de constitutie van de mens, de Longen, de Milt, de Lever, het Hart en de Nieren die chronische vermoeidheid kunnen veroorzaken. Er is dan een Qi deficiëntie in deze organen. De leegte van deze organen kan zijn vocht tekort, enzymen te kort, hormonaal tekort ((Yin-leegte).

Een tekort aan slaap kan ook chronische vermoeidheid veroorzaken doordat afvalstoffen van het lichaam niet goed afgevoerd kunnen worden. Zoals wanneer je bijvoorbeeld te veel eiwitten tot je neemt en onvoldoende slaapt, kunnen de Nieren onvoldoende deze eiwitten afscheiden. De afvalstoffen blijven dan in het lichaam. Tijdens slaap worden afvalstoffen getransporteerd en getransformeerd.

 

In de Westerse wereld worden vaak slaapmiddelen voorgeschreven en deze verergeren de situatie, namelijk het metabolisme, de spijsvertering, de transporterende functie van het lichaam worden geremd. Dit geldt ook voor het gebruik van antidepressiva. Vaak worden mensen door het gebruik hiervan dik, moe en slap.

Door het gebruik van slaapmiddelen en antidepressiva kan het metabolisme in de war raken.

 

Verkeerde voeding zoals teveel koffie, teveel alcohol, te veel zoet eten veroorzaken op den duur vermoeidheid en het gebruik van deze middelen is niet goed voor de Milt en de Lever, waardoor er uiteindelijk ook spier- en peespijn en ontstekingen in het lichaam kunnen worden veroorzaakt met chronische vermoeidheid als gevolg.

 

In de reguliere geneeskunde heeft men lang het chronische vermoeidheidssyndroom niet erkend en dacht men aan:

  • Depressie
  • Burn-out
  • Hormonale stoornissen
  • Auto-immuun aandoeningen
  • vermoeidheid na ernstige ziekte zoals bijvoorbeeld kanker.