Spijsverteringsproblemen

Met spijsvertering bedoelen we het proces van de afbraak van voedsel in het lichaam. Het proces van spijsvertering gaat in veel verschillende stappen. De afbraak van goed verteerbaar voedsel begint in de mond, met het kauwen van het voedsel en het mengen van het voedsel met speeksel. De maag, gal- en alvleesklierenzymen spelen ieder een specifieke rol bij de verwerking van voedsel. Sommige soorten voedsel, zoals plantenvezels, kunnen alleen met behulp van gunstige darmbacteriën worden afgebroken. Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat er spijsverteringsproblemen ontstaan. De ontlasting bevat dan onverteerd voedsel, zetmeel of vetten.

Wij hebben een symbiotische relatie met de bacteriën die onze darmflora vormen. Sommige vezels kunnen niet door onze darmen worden afgebroken, maar wel door bacteriën die in onze darmen leven. Vezels kunnen dus alleen goed verteerd worden, indien er genoeg van de juiste bacteriën in de darmen aanwezig zijn. Voor een goede spijsvertering is het daarom essentieel dat de darmflora gezond is.

Hoe meer juiste en gezonde bacteriën er in de darmen leven, hoe beter de vezels in groenten en fruit verteerd kunnen worden. De goede bacteriën moeten uiteraard gevoed worden. Voeding voor gunstige darmbacteriën heet ‘probiotica’. Bacteriën die goed zijn voor de spijsvertering voeden zich met de vezels die in het bladgroen van planten zitten. Als u nooit groenten eet, krijgen de goede bacteriën niet genoeg voeding en nemen de aantallen af.

In tegenstelling tot de westerse geneeskunde houdt Traditionele Chinese Geneeskunde zich niet alleen bezig met de anatomische organen en ziekte wordt beschouwd als een gelokaliseerd pathologisch-anatomisch gebeuren. De TCG houdt zich bezig met functioneel samenhangende fysiologische en pathofysiologische patronen, waarbij zelfs emotionele factoren worden verweven tot klinische patronen die onderling met elkaar samenhangen en een sluitend functioneel karakter vormen.