Parkinson Therapie

acupunctuur ingezet bij parkinson

Wat is Parkinson

De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij zenuwcellen versneld afsterven in een bepaald hersengebied (de zwarte kern/substantia nigra). Deze zenuwcellen (neuronen) produceren de chemische stof dopamine. Wanneer een bepaald percentage neuronen is afgestorven, ontstaan klachten en symptomen vanwege een tekort aan dopamine.

Bij de ziekte van Parkinson kan erfelijke aanleg een rol spelen (10 tot 15%). Vaak is het een combinatie van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren.

 

Symptomen (kunnen) zijn:

 

- trillen van handen, benen, kin, maar ook tong

- tragere bewegingen

- stijve spieren

- loopstoornissen

- stabiliteitsproblemen

- problemen met denken

- afname reuk

- depressies

- slaapstoornissen

 

Studies tonen aan dat bepaalde punten in het lichaam die behandeld worden met acupunctuur goede resultaten geven bij Parkinson. Deze studie toonde gunstige klinische effecten in de hersenen van Parkinsonpatiënten aan. De resultaten van de studie vindt u hier: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30557997/ 

 

Qigong heeft óók een positieve invloed bij Parkinson op de tremoren (ik zie het tijdens mijn wekelijkse lessen), op depressie, balans, verbetering van de motoriek en op slaapstoornissen waar bijna iedere Parkinson patiënt last van krijgt. “Ik slaap veel beter" krijg ik vaak te horen. Ook is mijn balans beter geworden. 

Qigong/Taichi

Beschrijving van de therapie

T’ai Chi is van oorsprong  een Chinese verdedigingskunst. Maar bij het aan leren worden  vloeiende bewegingen gemaakt, waardoor het tegenwoordig ook meer een bewegingsvorm en leer is geworden die uiterlijk lijkt op een langzame dans. De bewegingsvorm is een voortdurende oefening in het vermogen om balans te houden. Er bestaan verschillende T’ai Chi-vormen, een aaneenschakeling van een vast patroon van bewegingen. Zo’n vorm leren onthouden en eigen maken vraagt concentratie en oefening, maar geeft ook een gevoel van plezier en voldoening. De ene vorm (de Yangstijl) is meer geschikt dan andere vormen voor mensen met Parkinson (de Chen stijl heeft bijvoorbeeld teveel hoog en laag bewegingen).T’ai Chi als therapie,vraagt om een goede begeleiding van een docent die ervaring heeft in het aanpassen van de bewegingen aan de mogelijkheden van de mensen. Uit wetenschappelijk onderzoek komt de positieve werking naar voren voor mensen met Parkinson, vaak echter gaat het dan wel om vormen die men heeft aangepast.

 

Voeding

 

Het uitgangspunt van de therapie  is dat genetische en omgevingsfactoren naast de fysieke kenmerken ook de lichaamsprocessen bepalen. Voor het goed functioneren van ons lichaam zijn o.a. vitaminen, mineralen en andere bouwstoffen nodig. Verstoringen in werkingsmechanismen van het lichaam worden in verband gebracht met specifieke interne disbalansen die bijdragen aan het ontstaan van ziektes. Een orthomoleculair arts of therapeut kijkt zowel naar geestelijke als lichamelijke klachten. Verder zal veel aandacht worden besteed aan voeding en eventuele tekorten of overschotten van bepaalde (voeding)stoffen. De behandeling zal bestaan uit aangepaste voeding, bewegingsadviezen, eventueel tijdelijk fytotherapie en suppletie met voedingssupplementen.

Acupunctuur

 

Met acupunctuur kunnen verschillende symptomen van Parkinson worden behandeld. De behandeling kan positieve effecten hebben bij stijfheid van spieren, tremoren, sticks, bewegingsmoeilijkheden, pijnen, alsook bij psychische klachten.