· 

Onze organen volgens de Chinese geneeskunde

Onze organen volgens de Chinese Geneeskunde
Al onze organen zijn Yin of Yang. Hoe weet je welk orgaan Yin is en de welke Yang? De yinorganen zijn over het algemeen compact en stevig zoals: hart en kringloop (pericard), nieren, milt, lever en longen. De yangorganen zijn hol en laten alles door zich heen stromen: dunne darm, drievoudige verwarmer, blaas, maag, galblaas en dikke darm. Elk orgaan heeft een vriend(in). Ze vormen een samenwerkend paar; een yin- en yangorganenpaar. Elk paar organen wordt geassocieerd met een opening in je gezicht en elk paar organen wordt ook geassocieerd met een emotie. Elk seizoen van het jaar is gelinkt aan een paar organen zoals bijvoorbeeld de lever en de galblaas die bij het houtelement behoren. Het houtelement staat voor de lente, een nieuw begin na een lange winterperiode. Bloemen, planten en bomen gaan weer groeien. De koeien mogen weer naar buiten. Ook de mensen komen weer meer buiten.
Oke, elk seizoen van het jaar is dus gelinkt aan een paar organen. Wat wil dat nu precies zeggen? Dat wil zeggen dat als een bepaald orgaan bij jou zwakker is, de problemen zich wellicht voor zullen doen in het overeenstemmende seizoen. Organen werken harder in hun eigen seizoen. De meeste mensen krijgen eerder een hartaanval in de zomer dan in de andere maanden. Het hart met haar maatje de dunne darm vallen namelijk in de maanden juli en augustus. Astma bijvoorbeeld (een longaandoening) zal zich vooral openbaren in de herfst. Een belangrijke tip: als het seizoen verandert, moet je extra aandacht schenken aan de maag en milt welke behoren bij het aarde element. Je kan dus zelf klachten voorkomen door een behandeling te starten vóór het seizoen van dat orgaan begint. Een voorbeeldje:
Als je last hebt van ademhalingsstoornissen (bronchitis, longemfyseem, longontsteking of astma) dan heb je waarschijnlijk meer last in de herfst. Je moet dus al aan het einde van de zomer beginnen met het versterken van jouw longen, want de herfst is het longseizoen. Nog eentje? Heb je last van ischias, begin dan met het versterken van jouw nieren in de herfst (voordat de kou komt) om verergering in de winter te voorkomen. Bij behandelen moet je denken aan gezonde voeding, dit is gewoon het allerbelangrijkste. Chinese artsen weigerden bijvoorbeeld mensen te helpen als ze zich niet aan de voedingsvoorschriften hielden!
Even terug naar de begrippen yin en yang. Alle stijfheid van het lichaam is yin. Verkoudheden, koude vingers en tenen, stijve spieren en gewrichten en depressie zijn allemaal tekenen van te veel yin in het lichaam.
Ben je heel erg actief, heb je het dikwijls warm, zweet je veel,  praat je veel, ben je nogal emotioneel, dan duidt dit meer op yang. Alle overbodige hitte in het lichaam is yang. Zo zijn bijvoorbeeld koorts, dorst, zenuwen, overmatig zweten en constipatie tekenen dat er teveel yang in je lichaam zit.
Voeding:
Is het warm en vochtig, eet dan lichtverteerbaar voedsel zoals fruit en salades om de vloeistoffen in je lichaam te laten stromen. Is het koud en regenachtig, eet dan een lekker hartig stoofpotje. Wees heel voorzichtig met suiker en zout. Dit zijn twee zeer extreme voedingsmiddelen. Het lichaam houdt bij te veel zout vocht vast en zorgt voor gezwollen benen en een zwaar gevoel.
Suiker verzuurt het lichaam.
Koffie en thee:
Koffie heeft een yangeffect evenals zwarte thee, dus uitstekend om te drinken in koude klimaten. Groene thee daarentegen is yin. Deze kalmeert het lichaam en is goed om te drinken in warme en vochtige klimaten. 
Alcohol:
Met mate alcohol drinken (Yin) kan nuttig zijn om yinorganen als lever en alvleesklier te stimuleren om sappen te produceren die het voedsel helpen te verteren. Echter excessief alcohol gebruik, lees misbruik zal deze organen beschadigen. 
   
De 5 elementen:
Houtelement: hieraan gekoppeld zijn de lever en de galblaas
Vuurelement: hieraan gekoppeld zijn hart en dunne darm
Aardeelement: hieraan gekoppeld zijn maag en milt
Metaalelement: hieraan gekoppeld zijn longen en dikke darm
Waterelement: hieraan gekoppeld zijn nieren en blaas
Afbeelding  
Tijdstip           Orgaan              Overeenkomst
5-7 uur.           dikke darm.       Als je op dat moment naar het                                                    toilet gaat, is dat een teken van                                                  een goede gezondheid.
7-9 uur.           maag.               Ontbijt
9-11 uur.         milt.                   Vertering van het ontbijt
11-13 uur.       hart.                  Tijd voor koffie
13-15 uur.       dunne darm.      Lunch
15-17 uur.       urineblaas.        Vloeistof uitscheiden
17-19 uur.       Nier.                  Theetijd (vloeistof opnemen)
19-21 uur.       Hartzakje.         Lichte maaltijd
21-23 uur.       3-voudige-        Ontspannen
                        verwarmer.
23-01 uur.       Galblaas.           Slapen
01-03 uur.       Lever.                 Lichaam herstelt
03-05 uur.       Longen.             In dromenland

In mijn volgende nieuwsbrief ga ik het hebben over de verzuring van het lichaam en de gevolgen daarvan voor ons lichaam.
 

Reactie schrijven

Commentaren: 0